Selecteer een pagina
Ochtendspits met kinderen

In veel gezinnen is het ’s ochtends spitsuur. De bekende ochtendspits. Iedereen heeft haast en er is altijd wel iets kwijt…

Het valt niet mee om het hele spul op tijd, aangekleed en wel, met ontbijt achter gepoetste kiezen op school en werk te krijgen. Als je op je werk komt, heb je het gevoel dat je er een halve marathon op hebt zitten. Dat kan anders.

Ik heb 10 tips voor je verzameld om de ochtendspits met kinderen wat relaxter te laten verlopen.

Tien tips

 1. Zet de wekker een kwartier eerder
  Als je vaak alles op het nippertje redt (of net niet) zet dan je wekker een kwartier eerder. Niet leuk, wel effectief!
 2. Zorg voor een vaste routine
  Bepaal een vaste volgorde (bijv. aankleden-eten-tandenpoetsen). Wie laat de hond uit, wie geeft de kat te eten? Sommige kinderen hebben moeite met het bepalen van een volgorde. Maak het dan visueel met tekeningetjes of pictogrammen.
 3. Leg kleding voor de volgende schooldag ’s avonds vast klaar
  En vergeet niet om het aan je kind(eren) te laten zien om discussies (mocht je die voeren) te voorkomen. Leg ’s avonds ook alvast de gymspullen en tassen klaar.
 4. Ontbijten jullie gezamenlijk? Dek dan vast de tafel.
  Klinkt misschien een beetje truttig of burgerlijk, maar het is reuze handig. Scheelt enorm qua tijd!
 5. Maak de broodtrommels ’s avonds al klaar
  Smeer de boterhammen, vul de bekers en zet het in de koelkast. De boterhammen zijn de volgende dag ook lekker, echt.
 6. Geef je kind(eren) een eigen wekker
  Maak jij je kind(eren) elke ochtend wakker? Geef je kind(eren) een eigen wekker. Maak duidelijk afspraken over de tijd waarop de wekker gaat.
 7. Geef je kind(eren) een eigen taak
  Vanaf groep 3 kunnen kinderen zelf controleren of alles in de tas zit. Eten? Drinken? Gymkleren? Hoe strikter je je houdt aan een vaste dagelijkse regelmaat in het uitvoeren van taakjes, hoe beter het gaat. Oefening baart kunst!
 8. Bereid je kind(eren) voor op vertrek
  Kondig 10 en daarna 5 minuten voor vertrek aan dat het bijna tijd is om te gaan. Hierdoor zijn ze op het moment van gaan niet overrompeld of boos.
 9. Betrek de kind(eren) bij je plan
  Kinderen werken veel beter mee, als ze het plan mee bedacht hebben. Ga er eens voor zitten met je kinderen. Evalueer hoe het nu gaat ’s morgens en maak samen een nieuw plan: wie doet wat, welke volgorde? Probeer rekening te houden met elkaars wensen.
 10. Gaat het niet volgens afspraak: niet mopperen
  Bewaar je goede humeur, gebruik humor. En bedenk: perfectie bestaat niet! Dat je soms vergeet de haren van je kinderen te kammen, de tandenborstel door de mond te halen of vergeten bent een plasje te doen voordat ze naar school gaan is echt geen ramp. Morgen is er weer een dag!

Heb jij ook een goede tip om de ochtend soepeler te laten verlopen? Laat het me weten!