Selecteer een pagina
Vijf tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Na een lange winter hebben we allemaal weer zin om fris en energiek de lente in te gaan. Gebruik die energie ook voor een voorjaarsschoonmaak. Het is misschien niet het leukste klusje, maar het plezier dat je ervan hebt als het gedaan is… Een schoon en opgeruimd huis betekent ook een schoon en opgeruimd hoofd. En dat voelt goed!

Hoe pak je dat nou aan, die voorjaarsschoonmaak? Met onderstaande 5 tips ben je flink op weg.

1 Wat heb je nodig?

Zorg dat je voldoende schoonmaakhulpmiddelen in huis hebt. Niet alleen allesreiniger, schuursponsjes en microvezeldoekjes zijn handig. Wat kan je nog meer gebruiken:

  • Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak.
  • Ramen worden stralend schoon door een drupje afwasmiddel bij het water. Daarna droogwrijven met oud krantenpapier of een speciale glasdoek. Voilà streeploos schone ramen!
  • Met citroen kan je ook heel veel doen. Zie hier een eerdere tip van mij: http://www.opruimkriebels.nl/citroen-als-schoonmaakmiddel

Nog een handigheidje
Een veel gemaakte fout is dweilen met warm water. Warm water verdampt sneller en zeepresten van het schoonmaakmiddel blijven achter op de vloer. En zo komen er dus strepen en krijg je een plakvloer. Koud water met een klein beetje reiniger is veel beter.

2 Wat ga je aanpakken?

Bereid je goed voor! Geen stress, het hoeft niet allemaal op één dag en je hoeft ook niet alles te doen! Maak een – haalbaar – schema. Het voelt zo fijn wanneer je een klusje van de lijst kan afstrepen 🙂 Hieronder help ik je per ruimte een beetje op weg.

Keuken
De keuken is een flinke klus. Start met het leeghalen van de keukenkastjes (doe dit per kastje, rustig aan). Kijk wat je echt nodig hebt, gooi het overtollige weg en maak de binnen- en buitenkant van de kastjes schoon. Daarna is de beurt aan het fornuis, de afzuigkap, de oven/magnetron, het aanrecht en de spoelbak.

Woonkamer 
De woonkamer is meestal de grootste ruimte. Schuif de meubels aan de kant en maak ook de plekken achter en onder de meubels schoon. Vergeet ook de kozijnen en plinten niet af te nemen. En nu toch alles een opfrisbeurt krijgt: ook de gordijnen even in de wasmachine of naar de stomerij?

Badkamer 
Vocht en schimmel is bijna niet te voorkomen in een badkamer. Heb je hier last van? Een combinatie van chloor en water werkt het beste. Tip: laat het niet te lang intrekken en spoel het na met water. Het douchematje en douchegordijn doe je in de wasmachine.

Slaapkamer 
Onder en achter het bed stofzuigen, evt. dweilen, matrassen van het bed afhalen, nachtkastjes van binnen en buiten schoonmaken en natuurlijk de plinten en de vensterbank afnemen.

3 Opruimen

De grote voorjaarsschoonmaak is een mooi moment om op te ruimen. Weet je niet hoe je opruimen handig aanpakt? Met mijn e-book ‘Hoe ruim je nou echt op? Twee effectieve methodes in vogelvlucht’ maak je een goed begin.

4 Laat het lekker doorwaaien

Als je aan het schoonmaken bent: zet ramen en deuren open. En ook als alles schoon is (en het is een beetje aangenaam buiten), laat het dan af en toe eens lekker doorwaaien in huis. Ruimte en frisse lucht: daar worden we blij van!

5 Vergeet jezelf niet

Na flinke inspanning heb je wel een beloning verdiend. Haal het voorjaar in huis en trakteer jezelf op een mooie bos bloemen. Of gun jezelf die kop koffie met een tijdschrift heerlijk in het eerste voorjaarszonnetje. Doen hoor!

Op naar een heerlijke zomer!