Selecteer een pagina
Speelgoed opruimen

De meeste kinderen ruimen niet graag hun speelgoed op. Vaak schieten ze in de weerstand en dat heeft verschillende redenen. Zo kan er bijvoorbeeld een negatieve sfeer hangen rondom opruimen. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Opruimen gaat bij ons ‘grote mensen’ regelmatig gepaard met gemopper. Zo krijgen kinderen ook mee dat opruimen niet leuk is.

Dat doen we natuurlijk niet expres. Opruimen is ook niet (altijd) leuk. Let eens op jezelf als je gaat opruimen. Oké, opruimen leuk gaan vinden is een stapje te ver. Maar, het is nou eenmaal iets dat moet gebeuren. Het is goed om je kind al van jongs af aan te leren dat opruimen ook bij spelen hoort. Vanaf één jaar kunnen kinderen meehelpen en is het leuk om spelenderwijs samen het speelgoed op te ruimen. Vanaf een jaar of 3 kunnen de meeste kinderen zelf al een beetje opruimen. Tot de basisschoolleeftijd heeft je kind hulp nodig bij het opruimen.

Moet jij je kind(eren) 10 keer vragen om op te ruimen? Wordt er elke keer gemopperd? Dat is niet nodig. Ik geef je hier vijf tips om je kinderen met minder gemopper te laten opruimen.

Tip 1 Begin zo jong mogelijk met samen opruimen

Veel ouders ruimen op voor hun kinderen als ze heel klein zijn. Zo leert je kind niet dat opruimen er ook bij hoort. Begin zo jong mogelijk met spelenderwijs opruimen. Dat kan al vanaf een jaar of één.

Tip 2 Benader opruimen positief

Als je op een leuke manier samen opruimt, is opruimen voor je kind iets positief en hoort het bij spelen. Maak bijvoorbeeld een spelletje van het opruimen. Stel een wekker in en kijk of je kind kan opruimen voordat de wekker af gaat of zing samen liedjes onder het opruimen. Geef je kind een complimentje als hij/zij goed aan het opruimen is.

Tip 3 Geef je kind de tijd om het spelen af te ronden

Kinderen (en wij volwassenen idem) hebben geen zin om op te ruimen als dat direct moet. Ze zijn lekker aan het spelen en dan zeg jij ‘opruimen, we gaan eten!’. Tsja, logisch dat ze daar geen zin in hebben. Waarschuw je kind dus van tevoren. Zeg bijvoorbeeld dat je gaat koken en dat je wilt dat het speelgoed voor het eten wordt opgeruimd. Waarschuw je kind vervolgens zo’n 3 minuten van tevoren. Als het tijd is om op te ruimen, vertel dan rustig dat je kind moet stoppen met spelen om op te ruimen.

Tip 4 Zorg voor een concrete taak

Er wordt meestal met veel dingen tegelijk gespeeld en er wordt niet opgeruimd als ze met iets anders gaan spelen. Dat hoeft ook niet, maar kinderen kunnen ontmoedigd worden door de hoeveelheid speelgoed die ze ineens moeten opruimen. Geef je kind dus een concrete afgebakende taak. Bijvoorbeeld: ‘ruim de duplo op in de bak’ en niet ‘ruim de troep op’. Laat ze per soort speelgoed of plek voor plek opruimen.

Tip 5 Een vaste plek voor het speelgoed

Zorg dat er een een vaste plek voor het speelgoed. Zo is het voor je kind(eren) duidelijk wat er verwacht wordt.

Heb jij nog andere tips om je kind(eren) te laten opruimen zonder mopperen? Ik hoor het graag! Mail je tip naar info@opruimkriebels.nl