Selecteer een pagina
Sleur brengt geluk: routine en regelmaat is fijn

Vroeg opstaan, ontbijten, de kinderen aankleden en naar school brengen, naar het werk rijden, ’s avonds op een vaste tijd eten, op de bank ploffen om televisie te kijken en vervolgens op tijd weer naar bed. In het NRC* zegt socioloog Theun Pieter van Tienoven van de Vrije Universiteit Brussel: „Het lijkt misschien bijzonder saai, maar juist dankzij routine en structuur blijft er tijd over om leuke dingen te doen”.

Van Tienoven pleit voor opwaardering van de dagelijkse sleur. Een gedachte waar veel mensen van huiveren. Want routine, dat betekent sleur. “Stel je voor dat je elke dag een nieuwe oplossing moet zoeken om je kinderen naar school te brengen. Gebrek aan structuur veroorzaakt stress.” Door routine tijdens de werkweek creëren we tijd om ’s avonds of in het weekend iets speciaals te doen”, zegt Van Tienoven.

Overzicht in huis is dus niet alleen belangrijk voor jou (en je partner), maar ook voor je kinderen. Vroeger werd er niet voor niets gebruik gemaakt van de 3 R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Structuur in je huis(houden) helpt om deze drie doelen te bereiken.

Regelmaat (routine) is handig voor een soepel gezinsleven. Routine zorgt voor rust. Als jouw ochtend prettig begint, wordt het makkelijker om samen met de kinderen een mooie start van de dag te maken.

Hoe zorg je voor meer routine en regelmaat?

  • Plan je week zoveel mogelijk. Bespreek zondagavond als de kids in bed liggen samen met je partner even kort de komende week. Zijn jullie alle avonden thuis? Wie haalt en brengt naar school en clubjes? Wie de doet boodschappen, wie kookt? Een weekmenu voorkomt dat je elke dag moet nadenken over wat er op tafel komt.
  • Maak bewuste keuzes. Hoe wil je de ochtend en avond laten verlopen? Hoe laat gaat de wekker? Ben je (nog) blij met het bedritueel? Maak hierover afspraken met jezelf, je partner en betrek als het kan ook je kinderen hierbij.

Hulp nodig om meer routine in je gezin te krijgen? Ik help je graag!

*Het volledige artikel is hier terug te lezen: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/lang-leve-de-dagelijkse-sleur-6163023-a1541221