Selecteer een pagina

Ken je dat gevoel na pakjesavond? Jeukende handen om die overvolle kasten aan te pakken? De overload aan speelgoed? Want er zijn schoenen gezet en er is – thuis, op school en op ‘t werk – Sinterklaas gevierd met en voor de kinderen… Begin eens met het uitzoeken van de berg speelgoed voordat Sinterklaas in ’t land is (dan heb je dus nog ruim twee weken de tijd). Maak keuzes en sorteer al het speelgoed als volgt:

Hier wordt mee gespeeld = speelgoed bewaren

Zijn je kinderen nog klein (laten we zeggen jonger of 6 jaar) dan krijgt veel speelgoed een plekje in de woonkamer. Je kunt ook prima een deel op de kamer van je kind(eren) bewaren. Wissel zo af en toe wat om met boven en beneden.

Speelgoed dat kapot is of waar onderdelen van kwijt zijn

Speelgoed met onderdelen die stuk zijn en gevaarlijk kunnen zijn, gaan direct de prullenbak in. Puzzels waar stukjes van kwijt zijn, kunnen ook weg. Toch niet leuk als je de puzzel bijna af hebt en er blijken stukjes te missen? Leg speelgoed dat nog gemaakt kan worden apart. Als het gemaakt kan worden, doe het dan ook. Denk je dat je het niet gaat maken? Weg ermee!

Hier spelen ze nu niet mee, maar ze vinden het wel leuk

Als kinderen niet meer met bepaald speelgoed spelen, kan dat verschillende redenen hebben. Ze kunnen er op uitgekeken zijn, omdat het geen uitdaging meer biedt. Maar het kan ook zo zijn dat er een overschot aan speelgoed is en dat iets anders op dat moment interessanter is. Door het speelgoed tijdelijk even op te bergen (bijvoorbeeld op zolder) en het na een tijdje weer aan te bieden, willen ze er misschien wel weer mee spelen. Dit is trouwens ook een tip voor het speelgoed dat ze krijgen op pakjesavond. Zeker als je weet dat ze ook flink verwend gaan worden door familie. De truc is om het speelgoed gedoseerd aan te bieden zodat ze er de komende maanden plezier van hebben.

Speelgoed voor andere kinderen

Je hebt vast ook speelgoed in huis dat gewoon nog heel is en er goed uitziet, maar waar niet meer mee gespeeld wordt. Of spelletjes (misschien zelfs nog nieuw) waarvan je weet dat er waarschijnlijk nooit mee gespeeld gaat worden.Je kunt speelgoed dat er nog als nieuw uitziet op Marktplaats zetten. Dan moet je soms wel wat geduld hebben. Je kunt het ook weggeven. Er komen rond deze tijd zoveel inzamelingsacties voor gezinnen die geen geld hebben voor Sinterklaascadeautjes. Bijvoorbeeld vanuit de voedselbank, kerken en vaak ook lokale initiatieven. Je gunt elk kind toch een lach op zijn/haar gezicht als het pakjesavond is?