Selecteer een pagina
Ontspullen geeft ruimte

We hebben een nieuwe trend in Nederland: ontspullen

Ontspullen gaat nog een stapje verder dan opruimen. Het doel van ontspullen is meer ruimte in je huis en in je hoofd voor zaken die er echt toe doen. Als je gaat ontspullen, doe je dingen in je huis weg die je niet echt nodig hebt. Dus ook die cadeautjes die je ooit hebt gekregen maar eigenlijk niet zo leuk vindt, de berg knutsels van je (klein)kinderen en alle (on)gelezen boeken op de plank. Als je gaat ontspullen, hou je alleen nog maar spullen in huis over waar je écht heel blij van wordt.

Kleine stapjes

Klinkt goed, maar hoe doe je dat in de praktijk? Mijn belangrijkste tip: neem kleine stapjes. Eén kast, één tafel of één doos. Neem je voor om alleen deze kast, tafel of doos helemaal uit te zoeken en doe dat ook. Trek hier een ochtend, middag of avond voor uit.Stop alles wat je weg wilt doen meteen in een plastic tas, vuilniszak of (verhuis)doos en zet deze in de gang. Breng elke week weg wat je die week hebt uitgezocht en niet meer wilt bewaren. Als je je spullen niet wegbrengt, gaan de tassen of dozen weer een eigen leven leiden in je huis en voor je het weet staan ze er weer maanden. Breng alles wat weg kan naar de kringloop (boeken willen ze daar ook graag hebben). Spullen waarvoor je nog wat denkt te kunnen krijgen, zet je op Marktplaats. Blijkt dat je spullen na twee maanden niet verkocht zijn, breng ze dan alsnog naar de kringloop.

Herinneringen

Alles met een herinnering is moeilijk om weg te doen. Bijvoorbeeld tekeningen en knutselwerken van de kinderen, het jurkje dat je droeg tijdens je zwangerschap, een vaas die van je moeder is geweest. Natuurlijk hoeft dat niet in één keer de deur uit. Maar probeer wel een doel te stellen voor jezelf, zoals de helft wegdoen. Als het erg moeilijk is, maak dan een foto. En bedenk dat herinneringen niet (alleen) in spullen zitten, maar vooral in je hoofd en in je hart. Die herinneringen pakt niemand van je af!

Ruimte en energie

Ervaar hoe het voelt als je een (keuken)kast of kamer hebt opgeruimd. Het voelt lichter, vrijer, opgeruimder, ook in je hoofd. Ontspullen geeft je letterlijk en figuurlijk ruimte en energie. Heb je dat eenmaal ervaren, dan geeft je dat vast motivatie voor je volgende klus. Geniet van de rust en ruimte, in je huis en in je hoofd!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het ontspullen? Neem gerust contact met mij op.