Selecteer een pagina
Tips voor de invulling van je dag

De tijd vliegt als je druk bent! Het is helemaal niet erg om druk te zijn als je ook (al is het maar heel even) tijd voor jezelf hebt op een dag. Dat is niet alleen fijn, maar ook belangrijk! Dit kan een uitdaging zijn met alle ballen die we in de lucht (willen) houden. Een overvolle agenda, een opgejaagd gevoel en altijd maar rennen naar de volgende afspraak…

Wie snakt er niet naar minder?

Ons geluk heeft ook te maken met het maken van andere – bewustere – keuzes in tijdsbesteding. Ik geef je graag 5 tips om anders naar de invulling van je dag te kijken.

1: Ontdek wat echt belangrijk voor je is

Mensen zijn vaak druk omdat ze geen tijd nemen om te beslissen wat écht belangrijk voor ze is. Ontdekken wat echt belangrijk voor je is, is niet iets om even snel tussendoor te doen. Misschien is de vakantie een geschikt moment om hier je gedachten over te laten gaan. Pak een vel papier erbij – of open de app notities in je telefoon – en schrijf eens op welke persoonlijke waarden jij belangrijk vindt. Je persoonlijke waarden* zijn de reden waarom jij doet wat je doet en waarom je gelukkig bent als je dat doet. Het zijn (onveranderlijke) dingen die voor jou belangrijk zijn, de dingen waar je niet zonder kunt of wilt. Keuzes maken wordt makkelijker als je weet welke waarden echt bij jou passen.

*Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn: Vrijheid, Liefde, Trots, Geld, Stabiliteit, Avontuur, Prestatie, Competitie, Spiritualiteit, Onafhankelijkheid, Balans, Mededogen, Creativiteit, Respect, Natuur, Contact, Eerlijkheid, Doelgerichtheid, Het verschil maken, Verbondenheid, Gezondheid, Vriendschap, Zekerheid of Genegenheid. En zo zijn er nog veel meer. Google maar eens als je er zelf niet uitkomt.

2: Gebruik jouw gouden uren optimaal

Het verschilt per persoon, maar in de meeste gevallen kunnen we denkwerk het beste ’s morgens doen. ‘Als je ’s morgens gelijk je mailbox induikt, is het half elf voordat je het weet en heb je voor je gevoel nog niks nuttigs gedaan’, zegt Gerald Essers, oprichter en trainer van het bedrijf Timemanagement.net. Start je dag met de dingen waar je het meest tegenop ziet. Bijvoorbeeld het uitdenken van een plan of het maken van een lastige offerte. Zet je telefoon op stil en schakel de notificaties van e-mail en social media uit. Zo benut je jouw gouden uren optimaal en kun je ontspannen werken.

3: Laat je niet opjutten door je hersenen

‘Het geluksstofje dopamine wordt niet aangemaakt als je iets hebt bereikt, maar wanneer je iets zoekt’, legt arbeidspsycoloog en mindfullnesstrainster Margôt van Stee uit. “Dat verklaart bijvoorbeeld waarom we zo moeilijk kunnen stoppen met alle dingen die we doen op onze smartphone. Die activiteiten stellen ons nooit tevreden, maar vragen steeds om meer.” Het inzicht hoe dit in je hersenen werkt, kan je helpen om betere, meer weloverwogen keuzes te maken.

4: Vergeet het woordje even, even

Het woord even bestaat helemaal niet in je hersenen. Het is beter om dit woord te schrappen, want door dit woord worden taken vaak onderschat. We denken dat we makkelijk iets tussendoor kunnen doen, zonder dat het ons belast. Juist daardoor ontstaat het gevoel van druk-druk-druk en nooit helemaal klaar zijn. Hoe klein het klusje ook is, het is toch weer iets dat erbij komt in je geheugen: dit moet óók nog. Ga bewust om met wat je wel en niet als taken kiest. Geef elke taak – hoe klein ook – de tijd die het nodig heeft.

5: Laat de boel de boel

In plaats van je dag vol te proppen met activiteiten is het soms goed om de boel de boel te laten. Leg je mobiel weg, ga de straat op of het bos/park in (zo neem je gelijk een groene pauze) en knoop eens een gesprek aan met iemand. Laat je verrassen in de trein, de supermarkt of op het bankje bij jou in de buurt. Dat leidt je af van alle dingen waarmee je hoofd vol zit en zorgt voor een gevoel van onthaasting.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het krijgen van meer inzicht in je week- en dagplanning? Zodat het je lukt om meer tijd voor jezelf te creëren? Dingen te doen die je echt belangrijk vindt? Ik geef je graag inzicht en voorzie je van structurele tips! Heb je interesse in een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek? Neem dan contact met me op!