Selecteer een pagina
Opgeruimde kledingkast

Twee keer per jaar is het tijd om je kledingkast eens goed op te ruimen. De perfecte timing hiervoor is het voor- en najaar. Dat betekent nu dat je zomerkleding eruit kan en je wintergarderobe voor komend seizoen de kast weer in mag. Om je op weg te helpen, heb ik een stappenplan gemaakt waarmee je binnen no-time een opgeruimde kledingkast hebt die klaar is voor de winter!

Een opgeruimde kledingkast heeft twee grote voordelen:
1) minder stress in de ochtend en
2) minder ‘ik heb niets om aan te trekken’ momenten.

Stappenplan opgeruimde kledingkast

Wat heb je nodig? Zet allereerst een gezellig muziekje op voordat je begint met opruimen. Je zal zien dat het opruimen leuker wordt en sneller gaat. Pak een paar vuilniszakken en zorg voor drie grote (verhuis)dozen. Zorg ook dat je een stofzuiger, stofdoek en sopje bij de hand hebt. Heb je dat allemaal? Dan kunnen we beginnen!

1) leegmaken

Maak je kast leeg. Haal alle kleding eruit, leg het op je bed of desnoods op de vloer of op stoelen.

2) schoonmaken

Is je kledingkast helemaal leeg? Dan kan deze worden schoongemaakt! Waarschijnlijk ligt er veel stof in je kast dat je met de stofzuiger of stofdoek makkelijk weg krijgt. Neem daarna alles af met een sopje zodat je kast weer lekker schoon is en fris ruikt.

3) sorteren

Grote kans dat je hele kamer nu vol met kleren ligt… Het makkelijkste is om te beginnen met sorteren. Dus leg broeken bij broeken, jurkjes bij jurkjes, shirts bij shirts, etc. Sorteren maakt de volgende stap, het uitzoeken, makkelijker.

4) uitzoeken

De volgende stap is vaak het lastigst: het uitzoeken van je kleding. Wat kan weg en wat blijft? Hier gebruik je de vuilniszakken en verhuisdozen voor.

Alles wat je een jaar, of langer, niet hebt gedragen kan je met een gerust hart wegdoen. Dit geldt ook voor alle kleding die te klein of te groot is geworden. De kans dat je het alsnog gaat dragen is erg klein. Kleding die je wilt weggeven aan vriendinnen of wilt verkopen (bijvoorbeeld via Marktplaats of groepen op Facebook) kun je in doos 1 doen. Doe kleding die je wilt doneren aan een goed doel, het Leger des Heils, of de lokale kringloopwinkel in een vuilniszak.

Misschien kom je ook wel kleding tegen dat kapot is of een knoop mist. Doe deze kleding in doos 2. Kan je het niet zelf repareren? Misschien heb je iemand in de buurt die handig is, anders kun je deze kleding naar een kleermaker brengen. Dit kost je misschien wel wat geld, maar is het meer dan waard als je je bedenkt dat je deze kleding weer met plezier kunt dragen. Twijfel je over een kledingstuk? Verzamel alle twijfel-items in doos 3 en zet deze doos náást je kast neer. Als je na een maand of twee nog steeds niet het kledingstuk uit de doos hebt gepakt, gooi je het alsnog weg. Blijkbaar draag je het toch nooit, dus waarom zou je het bewaren?

Heb je kleding voor het andere seizoen in een aparte kast hangen? Herhaal dan deze uitzoek-sessie.

5) inrichten

Als het goed is heb je nu de kleding over die je vaak draagt en graag wilt houden. Vouw je kleding voor komend seizoen netjes op of hang het in de kast. Ook hier geldt: broeken bij broeken, jurkjes bij jurkjes, shirts bij shirts, etc. Het is handig om ondergoed, sokken en panty’s in lades of bakken op te bergen.

Tips voor het opruimen van je zomerkleding
Wat belangrijk is bij het langer opruimen van kleding en schoenen, is dat ze niet muf worden. Je voorkomt muf ruikende kleding door de kleding te voorzien van genoeg frisse lucht. Maak indien mogelijk gebruik van stoffen zakken. Deze vouw je gemakkelijk uit en schuif je zo in een kast of onder je bed of bank. Door de ademende stof krijgt de kleding genoeg adem, waardoor het niet snel muf zal ruiken. Kies bij het opbergen van je schoenen voor een droge ruimte. Geef ook je schoenen de ruimte om te kunnen ademen, door ze in een open kast te zetten of in in een stoffen zakje te bewaren.

Et voilà! Het koste wat moeite, maar je kledingkast is nu weer helemaal fris, schoon en opgeruimd!

Zie je er tegenop om deze klus alleen te doen? Ik help je graag!