Selecteer een pagina

Een to-do lijstje, boodschappenlijstje of goede voornemenslijstje, wie maakt ze niet? Lijstjes helpen ons om onze tijd efficiënt in te delen en om ons brein optimaal te laten functioneren. Volgens David Allen, auteur van het boek Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity, zou iedereen lijstjes moeten maken om structuur aan te brengen in de dag.

Lijstjes zijn voor onze hersenen een prettige manier om informatie op te nemen en te ordenen. Dat heeft te maken met de ruimtelijke manier waarop dingen verwerkt worden. Op een lijstje schrijf je in kolommen. Het is dan veel makkelijker om dingen te onthouden. Als je het lijstje niet bij je hebt, kun je in je hoofd vaak nog wel de plek op het lijstje visualiseren.

Lijstjes nemen ook een gevoel van angst weg. Zodra je dingen op papier zet, gaat je stressniveau omlaag. Je weet na het maken van een lijstje precies wat je moet doen, hoe lang je daarover doet en je weet zeker dat je het niet zult vergeten. Een lijstje voelt dus gewoon goed!

Maak een realistische to-do lijst

Veel mensen hebben echter een overvolle to-do lijst. Een lijst met taken waar geen einde aan lijkt te komen. Mijn advies: maak een to-do lijst met maximaal 10 dingen (minder kan natuurlijk altijd). Kijk ook goed naar de beschikbare tijd in je agenda. Het helpt om bij de taak te zetten hoe lang je ongeveer denkt nodig te hebben.

Met een realistische to-do lijst kan je aan het einde van de dag alles hebben afgestreept. Dat geeft een fijn en voldaan gevoel!

Gratis printable

Voor iedereen die graag werkt met een papieren to-do lijst, heb ik een gratis printable gemaakt. Op deze ‘Things To Do Today’ kun je je taken opschrijven en de tijd die je per taak nodig hebt.

(pdf download) Things To Do Today A6 formaat (4 stuks op A4)
(pdf download) Things To Do Today A5 formaat (2 stuks op A4)

Zijn je lijstjes vol? Dan print je hier gewoon weer een nieuwe!

Liever digitaal?

Vind jij een digitale to-do lijst handiger? Probeer dan todoist. Te gebruiken op je mobiele telefoon, tablet of desktop voor projecten op je werk, boodschappenlijstjes, maanduitgaven, etc. Gratis voor iPhone en Android