Selecteer een pagina
Kerststress

De decembermaand vraagt veel van je. Eerst de drukte van Sinterklaas en al snel daarna kerst, het feest van de hoge verwachtingen. Een kerstboom, mooie decoraties, originele cadeaus, nette kleding en chique eten. En dan willen we vooral dat het gezellig is… En het liefst met sneeuw… Sneeuw krijgen we bijna nooit en gezelligheid laat zich niet forceren. Ik geef je graag vijf tips voor minder decemberstress, oftewel een relaxte kerst!

  1. Wat zou er gebeuren als je kerst tegemoet gaat zonder verwachtingen? Dan zou je je vast veel relaxter voelen. Misschien mislukt het eten, so what? Lach er samen om. Misschien is het niet zo gezellig als je hoopte. Laat het zo zijn. Hecht van te voren niet aan bepaalde uitkomsten en je zal minder teleurgesteld zijn.
  2. Ken je dat? Dat je de laatste dag voor kerst nog even snel naar de winkel moet voor ingredienten die je bent vergeten? Super frustrerend. Stel je menu twee weken voor kerst alvast samen, haal de houdbare ingrediënten in huis en doe alvast je bestelling bij slager, groenteboer en/of bakker.
  3. Bepaal wat belangrijk is. Dan kun je die taken eerst doen en je realiseren dat het niet erg is als de laatste taken niet uitgevoerd worden. Je kunt die misschien zelfs wel schrappen van je to do lijst.
  4. Zeg ook eens nee tegen bepaalde taken. Je mag best benoemen dat je koekjes voor de kinderen gaat bakken en dus niet ook nog een taart voor de volwassenen gaat maken.
  5. De periode rond kerst is vaak hectisch. Werk afronden, feestjes, borrels, verjaardagen en voorbereidingen. Kerstvakantie, kinderen over de vloer, en ondertussen draait het huishouden ook door. Zorg dat je uitgerust bent, dan ben je veel vrolijker en positiever. Vind een rustig uurtje voor jezelf, en ga even liggen. Doe een dutje. Dat voelt soms als een verschil tussen dag en nacht. En maak in de kerstvakantie tijd vrij voor jezelf om nu eindelijk dat goede boek te lezen of heerlijk te badderen of iets anders om jezelf mee te verwennen.

Fijne feestdagen!