Selecteer een pagina
Citroen als schoonmaakmiddel

Een citroen is een vrucht met een heerlijke frisse geur, die veel vitamine C bevat en een anti-bacteriële werking heeft. Bovendien bestaat het sap van een citroen uit ongeveer 5% zuur, wat maakt dat ze goed bruikbaar zijn voor vele diverse huishoudelijke doeleinden. Je kunt citroen heel goed gebruiken als schoonmaakmiddel. Ik geef je 10 citroenige toepassingen voor je huishouden.

  1. Glas en spiegels. Meng vier eetlepels citroensap met een halve liter water en laat je ramen en spiegels weer schijnen.
  2. Vaatwasser. Leg een halve citroen in het bovenste gedeelte van de vaatwasser. Het gaat heerlijk ruiken, vet verdwijnt en glazen worden glanzend schoon.
  3. Snijplanken. Wrijf citroensap in je houten snijplank en laat dit een nachtje .intrekken. Spoel het de volgende ochtend goed uit. Je snijplank is gedesinfecteerd en de geur geneutraliseerd.
  4. Magnetron. Geef je magnetron een goede antibacteriële schoonmaakbeurt. Snij een citroen in dunne plakken. Verwarm deze 1 minuut in een magnetronbestendige kom. Hierna even afnemen met een vochtige doek.
  5. Toilet. Meng een half kopje borax (dit is een soort soda en verkrijgbaar in de meeste supermarkten) en een kopje citroensap voor een krachtige toiletreiniger.
  6. Handen. De geur van bv. vis of knoflook blijft vaak hangen op je handen. Wrijf je handen in met wat citroensap, de geur zal verdwijnen en je handen ruiken weer fris.
  7. Afvoer. Schenk 125 ml baking soda in je afvoer, gevolgd door 250 ml (of meer) heet citroensap. Na enkele minuten afspoelen met heet water.
  8. Schimmel verwijderen. Maak een pasta door gelijke hoeveelheden citroensap en grove zoutkorrels te mengen. Schrob hiermee de schimmelaanslag op tegels en andere oppervlakten en de schimmel verdwijnt.
  9. Allesreiniger. Meng een gelijke hoeveelheid citroensap en water in een plantenspuit. Hiermee kun je o.a. het aanrecht, de badkamer en de tafel schoonmaken.
  10. Luchtverfrisser. Zet een bakje met een gelijke verhouding water en citroensap in huis. Vieze luchtjes verdwijnen en er waait een frisse geur door je huis.

Heb jij ook een citroen tip? Laat het me weten!