Selecteer een pagina

Kost het avondritueel met kinderen je te veel tijd (en dan bedoel ik langer dan een uur). Zit je er continu achteraan (Kom nou eens uit bad!) en heb je te vaak discussie (Waarom moet ik als eerste uit bad?!)? Dan is het toepassen van scrum @home misschien iets voor jou! Frank de Wit (vader van 4 jonge kinderen) heeft een artikel geschreven over scrum @home. Dit artikel is de basis voor deze tip. Uit eigen ervaring en ervaring binnen de familie en bij klanten, kan ik zeggen dat het echt werkt!

Een beter en sneller avondritueel voor je kids

Wat is scrum?

Scrum is een Agile softwareontwikkelmethode die tegenwoordig bijna overal toegepast wordt voor softwareontwikkeling. In steeds meer bedrijven zijn scrumteams actief. Scrum zorgt ervoor dat het team binnen een beperkte tijd werkende software oplevert. Eén van de hulpmiddelen bij scrum is een scrumbord. Een scrumbord hangt op een zichtbare plek en heeft meestal 3 kolommen: To do, In Progress en Done. In de kolommen staan taken die binnen een bepaalde tijd afgerond moeten zijn, meestal 2 weken, dat wordt een sprint genoemd. Die taken worden door het team zelf bedacht en uitgevoerd. Met een scrumbord is voor iedereen duidelijk hoe het ervoor staat met een bepaalde taak en met het grotere geheel.

Wat is Scrum @home?
Maak samen kaartjes van dingen die je moet doen voordat je gaat slapen. Elke keer als je de taak op je kaartje hebt gedaan, verplaats je dat kaartje naar ‘Klaar!’. Dat is een plek waar alle kaartjes hangen die je gedaan hebt. Zo zie je heel makkelijk wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Als ouder help je èn houd je de tijd in de gaten.”

Aan de slag!

Schrijf samen met je kinderen de taken voor het avondritueel op post-its. Wat moet er allemaal gebeuren voordat ze in bed liggen? Laat je kinderen vooral zelf input geven, denk aan uitkleden, douchen, pyjama aan, tandenpoetsen, plassen, boekje lezen en – natuurlijk – slapen.

Maak voor iedere taak een post-it met een tekening en geef elke kind een set met post-its. Plak de post-its op een handige plek (bijvoorbeeld op de eigen slaapkamerdeur). Maak evt. een (gekleurd) vel A3 met daarop 2 kolommen Te doen en Gedaan.

De eerste avond (Sprint 1)

Geef je kinderen de eerste avond 1 uur de tijd om alle kaartjes te doen. Je zult zien dat het ene kind afwegingen maakt over wat als eerste moet gebeuren. Het andere kind beredeneerd zelf dat als hij of zij nog een verhaaltje voorgelezen wil krijgen, dat er dan snel gedoucht moet worden (zonder gezeur). De jongste kinderen (jaar of 3) vinden het maar wat leuk dat ze post its op de deur mogen plakken 🙂

De volgende ochtend (Retro)

Bij een sprint hoort een retro. Dan kijk je terug naar de afgelopen werkzaamheden en bespreek je wat er goed ging en je moet blijven doen, wat er mis ging en je niet meer moet doen en wat je niet hebt gedaan waar je mee wil beginnen. Bespreek de volgende ochtend even kort hoe iedereen het vond gaan.

Je kan eventueel ook leuke kaartjes toevoegen of een scrum bord maken voor het ochtendritueel. Pas het aan en verbeter het zodat het bij jouw gezin past! Zo kan je bijvoorbeeld een kaartje als motivatie inzetten. Als je binnen de tijd alles gedaan hebt, verdien je het motivatie kaartje. Je kunt denken aan de volgende keer in bad i.p.v. douchen of de volgende dag een (water)ijsje als toetje.
Kies een motivatie/beloning waar je kinderen graag iets voor doen 🙂

Succes! En ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!